Anish Kapoor Çok Kültürlülüğün Sanattaki Temsilcisi-Birsen Baran

Sanat Tarihi mezunu Birsen Baran Sanatın Yolculuğu için ”Anish Kapoor Çok Kültürlülüğün Sanattaki Temsilcisi” yazısını yazdı.Kendisine teşekkür eder,yazısını okumanızı tavsiye ederiz.

Anish Kapoor
Çok Kültürlülüğün Sanattaki Temsilcisi

Günümüzde siyasette olduğu kadar sanatta da çok kültürlülük ön plana çıkmaya başlamıştır. Bunun en iyi örneklerinden biri de Anish Kapoor diyebiliriz. Popüler sanatta en çok duyduğumuz isimlerden biri olan Anish Kapoor Hint asıllı İngiliz bir heykeltıraştır. Oldukça üretken olan sanatçının işlerini genellikle iş adamları almaktadır.

Kuşağının en etkili heykeltıraşlarından biri olan Anish Kapoor mekan, zaman ve ölçekle oynayarak insanlara yeni duygular, yeni algılar verir. Eserlerinde kendi kökenine bağlı kalmışlık olsa da eserlerindeki eleştirel taraflar hemen fark edilmektedir. Gizli erotik formlar ile çalışır ve zaman içinde de açık havaya çıkar işlerini de devasal boyutta da yapmaya başlar. 1980’li ve 90’lı yıllarda yerçekimi, derinlik ve algıya meydan okuduğu biyomorfik heykeller ve teçhizatlar ile taş, alüminyum ve reçine gibi çeşitli malzemelerle giderek daha fazla tanınan Kapoor, Londra Kraliyet Sanat Akademisinde kişisel bir gösteri düzenleyen ilk canlı sanatçıdır.

Bazı eserleri;
Dragon

Malzeme Gösterilen taş heykellerin çoğu, granit, mermer ve oniks gibi daha kıymetli ve pahalı malzemelerden ve diğer bir kısmı ise kumtaşı, cam elyafı ve paslanmaz çelikten yapılırken, yukarıdaki heykel mavi renkli bir pigmentle kaplı kireç taşından yapılır. Bu esere baktığımızda sanatçının doğdu yer olan Asya’nın mitolojik öykülerini yansıttığını ayrıca oralara özgü olan rengi kullandığı fark ediliyor.

Shooting into The Corner

Bu çalışmasında balmumu dolu küpleri bir top ile duvara ateş ediyordu. Ve balmumları zamanla aşağıya süzülerek bu eseri oluşturur. . Performans, bir teknisyenin kırk kiloluk balmumu blobunu dokuz ayak uzunluğunda bir kanon ile bir odanın köşesine atmasıydı. 2009’dan 2013’e kadar Royal Academy of Arts, Guggenheim Bilbao vb. Gibi çeşitli müzelerde yapıldı. Sanatçı, ortaya çıkan izi “dev bir kurşun yarası” olarak nitelendirdi.

Sonuçta her silah sesiyle birlikte geliştiği anlamında ‘etobur’ göründü ve izleyiciyi, bu yaraya nereden veya dolaysız olarak sorumlu olan bu yaraya neden olabilecekleri, sonra neler olacağı gibi faktörleri düşünmesini sağladı. . Performansa bakmanın bir başka yolu, teknisyenin neden öncelikle lekeleri vurduğu, hedeflediği şey nedir ve bir sonraki lekeyi ne zaman atmaya karar verdiğidir.

Descension

Tanım adlı olan eser 26 metrelik çaplı sıvı kütlenin sürekli dönme hareketi sanki hızla suyun derinliğine emilir gibi merkezi bir girdapta yoğunlaşıyor. Böylece Kapoor’un soyut formunu çoklu seviyelerde deneyimliyoruz.

Burada ki bilgilerden yola çıktığımızda Anish Kapoor’un sanatının eserlerinin sadece kavramlardan ibaret mi olduğunu gösterir? Aslında derinlemesine baktığımızda Anish Kapoor çok kültürlülüğün hakkını veren bir sanatçıdır. Birçok kavramı sanatına konu edinmiştir. Bütün bu verilerden yola çıktığımızda Anish Kapoor kendi kavramlarını, eserlerini ve sanatını dünyaya benimsetmiştir. Bu da onun çok güçlü bir sanatçı olduğunu ve ona verilen değeri sonuna kadar hak ettiğini gösterir.

Birsen Baran

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required