Astronomi/Venüs-Harika Gökçe Birgin

Harika Gökçe Birgin Sanatın Yolculuğu için ”Astronomi/Venüs” yazısını yazdı.Kendisine teşekkür eder, yazısını okumanızı tavsiye ederiz.

Astronomi/Venüs

Günümüzde Eski Yunan, eski Mısır Medeniyetleri’nde, İslam Medeniyetinde ve Ortaçağ sonrası Avrupa’da astronomi birikimleri okunuyor ya da yazılıyor.

Peki bugün astronomide neler okunuyor?

Mesela Venüs:

Çıplak gözle görülebilir;

Güneş battıktan sonra gökyüzünde görülen en parlak yıldız Venüs’tür.Aslında bir gezegendir.Güneş isimli yıldızın yörüngesindedir. Aynen Dünya gibi.

Güneş doğarken de görülen en parlak yıldız Venüs’dür.

Güneş’e Dünya’dan daha yakındır.Dolayısıyla daha sıcaktır:

Yüzey sıcaklığı 480 santigrat  derecelerde.Oysa biz Dünya’ da /bölgelere göre değişse de/ ortalama 21 santigrad derecedeyiz.

Atmosfer basıncımız ideal olduğu için;hava basıncıyla ezilmiyoruz ya da kulak zarımız patlamıyor.Ama Venüs ‘de olsaydık yüksek atmosfer basıncına bir dayanamazdık. Ayrıca atmosferinde yoğun karbondioksit olduğu için havasızlıktan biz ölürdük.

Orada yağan ;yağmur da su değildir.Hiç durmadan yağan sülfürik asit yağmurları vardır.Bu yağmur damlaları ,yüzeye ulaşmadan buharlaşarak Venüs  bulutlarına geri döner.

Venüs ‘de bir gün geçirmek istesek, bu dünyaya göre 243 gün geçirmemiz  demektir.

Bir yıl geçirmek istesek, bir Venüs gününden daha az zaman yaşarız.Ya da dünyamıza göre konuşursak, 225 günde bir yılımız biter.

Yani Venüs’ün bir günü bir yılından uzundur.

Dünya’da ise 24 saatte bir günümüz, 365 günde bir yılımız bitiverir.

İşte Venüs ve alev alev yüzeyi…

Dünya da güzel bir gün  dilerim..

Harika Gökçe Birgin

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required