İznik’te Süleyman Paşa sokak ile Maltepe sokağın kesiştiği yerde bulunan medrese, Orhan Gazi’nin büyük oğlu Şehzade Süleyman tarafından yaptırılmıştır. Yapının kitabesi bulunmamaktadır. Bazı kaynaklarda Şehzade Süleyman’ın yaşadığı dönem dikkate alınarak 14. yy ortalarında yapıldığı geçmektedir. 19. yy sonlarında ve 1960’lı yıllarda da medrese onarılmıştır.
Üzerinin kiremitle kaplı olması ve kapı açıklığının bulunduğu taraftaki kubbenin yarım küre şeklinde olması İznik özelliklerindendir.
Plan olarak ters U şeklindedir. Ortada avlusu bulunan medrese avlulu medreselerin ilk örneklerindendir. Avlunun etrafında yedi sütuna oturan sekiz kubbe ile örtülü revak bölümü bulunmaktadır. Revak bölümünün arkasında üzeri kubbeli mekanlardan biri dershanedir. Yapıda 11 adet hücre 1 adet dershane bulunmaktadır. Odaların içlerinde ocak nişleri ve dolap yerleri de bulunmaktadır. Odalar avluya basık kemerli kapılarla açılmaktadır.
Kaynakça
Yosunkaya, B. Bursa ve İznik’deki Erken Dönem Osmanlı Yapılarında Devşirme Malzeme Kullanımı, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, 2007.
https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/bursa/gezilecekyer/suleyman-pasa-medresesi (Erişim: 25.06.2022)
http://blog.milliyet.com.tr/suleyman-pasa-medresesi/Blog/?BlogNo=497560 (Erişim: 25.06.2022)
meltem yurdagül
Eylül 14, 2023 at 8:38pmöncelikle emeğinize sağlık çok tesekkür ederim böyle faydalı bir site için