Yapı Atina Akropolü’ndedir. Parthenon tapınagının yapımına ilk olarak m.ö 488 yılında başlanmış ancak Pers istilasında bu yapı bitirilmeden yıkılmıştır. Bunun üzerine Perikles döneminde aynı temeller üzerine m.ö 447-446 yıllarında yapımına başlanmış ve m.ö 438 yılında inşaatı bitirilmiştir. Yapının mimarları İÇTİNUS ve CALLİERATES’tir. Baş heykeltraş ise PHİDAS’tır. Dor tasarım planındadır.
Yapının kısa kenarında 8, uzun kenarlarında ise 17 kolonlu olmak üzere toplamda 46 kolondan teşkil eder. Tamamı iki odadan oluşur ve naosa (cella) dogudaki pronaostan girilir. Büyük oda 2 sıra dorik sütunla kçevrilidir arkadan ve yanlardaki bu sutünların arkasında 12m. lik altın ve fildişinden yapılmış Athena Heykeli bulunur. Temelinde kullanılan kireç taşı hariç bütün yap perterikon mermerinden inşa edilmiştir.
Yapı yunan sanatının ve atina demokrasisinin bir sembolü olmasıyla beraber dünyanın en büyük kültürel abidelerindendir. Dış cephede kullanılan heykeltraşlık sanatı yunan sanatında en uç nokta kabul edilir.Antik yunan sanatında bilinen en büyük eserdir.
ALINLIKLAR
DOĞU ALINLIĞI
BATI METOPLAR
- Amazonlar ile Grekler arasındaki savaşı anlatır.
- Grekler yarı çıplak, Amazonlar ise oryantal tarzda kısmen şapkalı işlenmişlerdir
KUZEY METOPLARI
- Çoğunluğu tahrip olmuştur
- 1,2,3 nolu metoplar Troya savaşı ile ilintilidir. 1 nolu metopta Helios’un arabacısı, 2 nolu metopta gemisini karaya çıkaran bir adam betimlenmiştir. 3. metop ise olasılıkla savaşan silahlı Grekleri temsil etmektedir.