Klasik Hayattır: Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi – Şükran Çiftçi

Türk Dili ve Edebiyatı mezunu Şükran Çiftçi Sanatın Yolculuğu için ”Klasik Hayattır: Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi” yazısını yazdı.Okumanızı tavsiye ederiz…

Otomobiller her insan için bir dönemin ruhunu yansıtan araçlardır. Her dönemde bir akım veya stil ile tasarlanan araçlara bakıp o dönemin ruhunu ve yaşam biçimini algılayabiliriz. İşte bu noktada ziyaret etmemiz gereken yerlerden biri de otomobil müzesi olmaktadır.

oto

İstanbul Ferahevler ‘de Nuripaşa Caddesi üzerinde bulunan Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi; Henry Ford’un 1903 yılından bu yana seri üretimi bulmasıyla tasarlanan araçların sergilendiği bir yerdir. Bu müzede özgün, bireysel ve sınırsız yaratıcı yaklaşımların antika parçalar üzerindeki haline tanık olursunuz.

oto2

Müze sadece hafta sonları 5 TL’ye gezilebilmektedir. Hafta içleri ise mekan çeşitli organizasyonlar için kiralanabiliyor. Müzenin içinde otomobilleri görebileceğiniz 3 alan vardır. İlk girişteki bölüm; A1 Amerikan Salonu’dur. Burada 1920’lerden 1970’lere değin üretilen Amerikan araçları sergilenir. Sergilenen en eski araç 1926 Ford model T Touring Car’dır.

(1946 Ford Super De Luxe Tudor)

(1946 Ford Super De Luxe Tudor)

oto4

(1939 Ford Convertible)

A1 salonu daha içeriden B1 Avrupa Salonu’na açılır. Burada da daha yeni, 60’lı ve 70’li yıllar üretimi araçlar sergilenir.

oto5

(1956 Ford Thunderbird)

B1 salonunun bir alt katında ise büyük araçlar; itfaiye araçları, kamyonlar yer alır. 1937 Dodge Pickup sergilenen en eski araç iken, en yenisi 1975 Hercules K 125 Military’dir.

oto6                              oto7

Bu bölümde ayrıca bir otomobilin iç yapısına dair turnike modellerini de görebilirsiniz.

oto8

 

2000 metrekarelik bir alanda muhteşem bir görsel dizayn ile oluşturulmuş olan Ural Ataman müzesinde zamana karşı direnen araçları; jant kapağı koleksiyonu, benzin pompaları, eski benzin firmaları amblemleri, oyuncak otomobil koleksiyonları ile görebilmeniz mümkündür.

Şükran Çiftçi

Türk Dili Edebiyatı Mezunu

 

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required