Milattan Sonra İkinci Yüzyıl-Harika Gökçe Birgin

Harika Gökçe Birgin Sanatın Yolculuğu için ”Milattan Sonra İkinci Yüzyıl” yazısını yazdı.Kendisine teşekkür eder,yazısını okumanızı tavsiye ederiz.

MS İKİNCİ YÜZYIL

Haritayı da inceleyecek olursak bu yüzyılda dünya tarihinde Roma İmparatorluğu ve Çin Medeniyeti belirgindir.

Çin’in bütün medeniyetlerle atbaşı giden bir tarihi vardır.Kökeni çok eski tarihlerden itibaren belirir.

Bu yüzyılda bilinen ilk bilim kurgu kitabı Çin’de yazılmıştır.Yazarı ZHANG HENG insanlığın yıldızlara yolculuk yapmasını hayal etmektedir.

Depremin şiddetini ölçen ilk alet de yine ZHANG HNEG’e aittir.

Bu dönemde bir bilim insanı matematik, astronomi ,astroloji ,trigonometri, geometri ,sayısal coğrafya gibi konularda donanımlı olabiliyordu.

Zhang HENG bu bilim dallarına ilaveten edebiyat alanında da eser vermiştir.Otuz iki eseri vardır.İyi bir ressamdır.

Avrupa,Anadolu,Arap Yarımadası’ndan çok çok önce Çinliler kağıt kullanmışlardır.Beş yüzyıl boyunca bu buluşu sakladıkları da rivayet edilmektedir.

Ms 2.yüzyılda kağıt üretimini bir buluş ile daha da geliştirmişlerdir.Cai LUN bu kağıt yapımının geliştiricisidir.Hanedanlığın mahkemelerinde görev yapmıştır.

Batıya bakıldığında Batlamyus yine aynı branşlarda birçok eser vermiş,kendinden önceki astronomi, trigonometri ,matematik, coğrafya gibi bilgileri derleyip sentezlemiştir.

Yaşadığı toplumda bilinen dünya coğrafyasını enlem ve boylamlara ayırmıştır.

Optik ışığın kırılması, dünya, güneş ve gezegenlerin ne şekilde konumlanmış olabileceklerine dair görüşlerde bulunmuştur.

Işığın kırılmasına dair yaklaşımları isabete yakın,diğerleri genellikle isabetsizdir.

Yine de dar verilerle yaptığı çalışmalar ve verdiği emek takdire değerdir.

Enlem ve boylamlarında yanlışlıklar olsa da Kristof Kolomb bu veriler doğrultusunda Amerika Kıtası’nı keşfetmiştir.

Keşfedilen bu kıtada da çok eski uygarlıklar bulunmaktadır.Kent devletleri,toplumsal yaşantıları,sosyal hayatı,tapınakları ile Mayalar örneğin.

Bu yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun ‘’beş iyi imparator’’ denen evresi vardır.İyilikleri kendilerinden önce ya da sonraki dönemlere göre daha ılımlı politikalar sürdürdükleri düşünüldüğündendir.Kayıtlara göre taht değiştirmelerde kaos başka dönemlere göre daha az yaşanmıştır.

Harika Gökçe Birgin

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required