ABD ve İsrail, Filistin’den dolayı Unesco’dan Ayrıldı

ABD ve İsrail, yeni bir karar ile Unesco’dan resmi olarak ayrılma kararı aldı. Gerekçesi ise İsrail karşıtı önyargıları günlendirmesi gerekçe olarak gösterildi.

Trump yönetimi Ekim 2017’de UNESCO’dan ayrılma kararlarını ilan ettikten sonra İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu onu takip etti.  Unesco bugün Filistin topraklarında bulunan El-Halil Kentindeki eski şehri dünya mirası listesine kattıktan sonra Abd ve İsrail tepki göstererek ayrılık kararı aldı.

 

Bu ayrılıktan sonra UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay, İsrail tarafından alınan kararın birlik içinde üzüntüyle karşılandığı söyleyerek, UNESCO’nun ifade özgürlüğünü savunduğu ve bugüne kadar antisemitizm ve ırkçılığa karşı durduğunu ifade etmişti.

İsrail, UNESCO’dan ayrılmasındaki en önemli nedeni ise Filistin’deki El Halil tarihi kentin Dünya Kültür Mirası listesine alınmasının, Filistin’e ayrı bir devlet statüsü verildiği ve UNESCO’nun Filistin’e tam üye statüsü çerçevesinde yaklaşım sergilediğini iddaa etmişti.

 

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun Filistin’i tam üye olarak kabul görmesinin akabinde ABD ile ilişkilerde olumsuz bir hava yaşanmış, ABD, UNESCO’ya yıllık ödemesi gereken 80 milyon dolarlık katkı payını ödemediği için oy hakkını kaybetmişti.  ABD’nin Unesco’ya verdiği rakam, UNESCO’nun gelirinin yüzde 22’sine karşılık geldiği için mali bazı sıkıntılar baş göstermiş ve kurum son yıllarda ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya kalarak birçok faaliyetini askıya almak zorunda kalmıştı.

 

 

Kynk. NTV

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required