Bir Sanat Tarihçi’nin gözünden Prof.Dr.Oktay Aslanapa

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi mezunu Yunus Akalın öğrencilik yıllarında Prof.Dr.Oktay Aslanapa ile ilgileri duygularını ve anılarını bizimle paylaştı.Okumanızı tavsiye ederiz.

2009 yılında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünü kazanmıştım.Sanat Tarihi bölümünün ilk senesi her gencin yaşadığı gibi heyecanlı,istekli geçiyordu.Bölüm başkanımız Prof.Dr.Ara Altun’un Teknik Resim dersleri Edebiyat Fakültesi yanında bulunan Kuyucu Murat Paşa Medrese’sinde yapılmaktaydı.

Kuyucu Murat Paşa

Teknik Resim derslerinde Prof.Dr.Oktay Aslanapa bölüm başkanımız Prof.Dr.Ara Altun ile sohbete gelirdi.Bölüm başkanımızın odasına geçer,orada sohbet ederlerdi.Biz kendisini tanımadığımız için acaba kimdir diye merak ederdik. Prof.Dr. Ara Altun derse girdiğinde bizlere içeri girenin;

-Kim olduğunu biliyor musunuz? diye sorduğunda;

-Hayır hocam bilmiyoruz derdik.

Prof.Dr.Ara Altun içeriye geçen hocaların hocası Prof.Dr.Oktay Aslanapa olduğunu söyledi. Bizlere onu tanımamız gerektiğini,onunla tanışmamız gerektiğini üzerine basa basa vurguladı.Ara Altun haklıydı,bizler genç Sanat Tarihçi adayları Sanat Tarihi’nin ilk öğrencisini,Sanat Tarihi’nin kurucusunu tanımamız, bilmemiz gerekirdi.

Arkadaşlarımızla bir araya gelip Prof.Dr.Oktay Aslanapa ile tanışmamız,onunla söyleşi tarzında birşey yapmamız gerektiğine karar verdik.Konuyu bölüm danışmamız Arş.Gör.İbrahim Yıldırım’a ilettik ve bunun çok güzel olacağını söyledi.Bir an evvel çalışmalara başladık.Bölüm başkanımızın Teknik Resim dersinde Prof.Dr.Oktay Aslanapa ile tanışacak,kendi anlatımıyla onun hayatını öğrenecektik.Hepimizde heyecan üst safhalara çıktı.Bizler daha birinci sınıftaydık ve Prof.Dr.Oktay Aslanapa ile tanışacaktık.Etkinlik günü geldi çattı. Prof.Dr.Oktay Aslanapa’yı öğrencileri,öğrenci adayları, ve biz genç Sanat Tarihi öğrencileri merakla bekliyor,onun hayatını bir an evvel kendi dilinden öğrenmek, bilmek istiyorduk.

261287_170032456397044_4634742_n

Prof.Dr.Ara Altun ve Prof.Dr.Oktay Aslanapa

Önce Prof.Dr.Ara Altun hocası Prof.Dr.Oktay Aslanapa’nın hayatını bizlere anlattı. Prof.Dr.Ara Altun hocasıyla ilgili anılarını,hayatını,birlikte yıllarca beraber yaptıkları İznik Çini Fırınları Kazısı’nı bizlere aktardı.Prof.Dr.Oktay Aslanapa kendi hayatını,Ernst Diez ile Orta Asya ve Anadolu’ya yaptığı gezileri bizlere anlattı.İlk zamanlar ne kadar zor dönemler geçirdiğini ama hiç pes etmeden,yılmadan çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Prof.Dr.Oktay Aslanapa’dan öğrendiğim şeyler,kendisi Türkiye’nin ilk Sanat Tarihi öğrencisi olduğunu,Avrupa’dan Türkiye’ye Sanat Tarihi bölümü kurmaya gelen Ernst Diez ile birlikte Orta Asya ve Anadolu gezilerini yaptığını öğrendim. Prof.Dr.Oktay Aslanapa hazırladığı Türk Sanatı kitaplarını bu geziler sayesinde yazdığını düşünüyorum.

270055_170032679730355_918410_n

Prof.Dr.Oktay Aslanapa hocamızın hayatını öğrenince bizlerde bölüm için çok çalışıp elimizden gelenin en iyisini yapmamız gerektiğine karar verdik.Hocamızda bize bu konuda her zaman çok çalışmamız gerektiğini her zaman üstüne basa basa vurguladı.

Prof.Dr.Oktay Aslanapa hocamın yıllar sonra hasta olduğunu öğrendim.Duyunca çok üzülmüştüm.Bir an evvel gidip ziyaret etmek istedim.Prof.Dr.Ara Altun ile görüşüp arkadaşlarla ziyaret etmek istediğimi ilettim.Ara hocamız Oktay hoca için darülacezede doğum günü etkinliği düzenlendiğini, oraya katılabileceğimizi söyledi.Çok sevinmiştim.Nazan Yavuzoğlu hocamızın desteğiyle ve yardımıyla Oktay hocamızı ziyaret ettik.

Doğum gününü kutladık.Oktay hocam bizimle sohbet etti.Türk Sanatı için çalışmamız gerektiğini söyledi.”Çalışın, emek verin, her zaman gayret gösterin” dedi.Hocamızın bizimle konuşması beni çok mutlu etti ama durumumun iyi olmadığı belli oluyordu.

FB_IMG_1491046959888

Prof.Dr.Oktay Aslanapa’nın doğum gününden Nazan Yavuzoğlu Atasoy’dan alınmıştır.

Prof.Dr.Oktay Aslanapa’nın 1 Nisan 2013 tarihinde vefat haberini aldık.Duyunca çok üzüldük.Cenaze töreni önce İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde yapıldı.

DSC_5863_1280x850

Prof.Dr.Oktay Aslanapa’nın cenaze töreni tahminimden az katılımla oldu ve bitti. Türkiye’nin en önemli hocalarından biri olan Prof.Dr.Oktay Aslanapa’nın,Sanat Tarihi bölümünün kurucusunun cenazesine bu kadar az kişinin gelmesi beni aşırı derecede üzdü.Fatih Camii’nde yapılan cenaze töreninde de katılım çok azdı.Oktay hocamızın sevenlerin çok olduğunu biliyordum ama burada çok azını görmek beni üzmüştü.

Prof.Dr.Oktay Aslanapa hocamızın derslerine girememiş olmama rağmen kendisini tanımak,onunla tanışmak beni çok mutlu etti.Kendisinin son günlerinde de yanında olmak ,ona karşı görevimi azda olsa layıkıyla yerine getirdiğimizi bilmek, azda olsa beni mutlu etti.

Prof.Dr.Oktay Aslanapa’nın bizlere açtığı Sanat Tarihi yolunu, çok çalışarak en güzel yerlere taşımak en büyük amacımızdır.

Prof.Dr.Oktay Aslanapa’yı sevgi,saygı ve rahmetle anıyoruz.

Yunus Akalın

Sanatın Yolculuğu

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required