Avlu: Genellikle camilerin kuzey yönünde, üstü açık, üç yönden revaklarla çevrili mekana verilen isim.
Harem: Osmanlı camilerinde yukarıda belirtilen revak avlu, harem olarak isimlendirilmektedir. İslam ülkelerinde harem, kadınlara ait bölüm olarak tanımlanmaktadır.
Harim: Caminin asıl ibadet mekanına verilen isimdir.
Revak: Genellikle avlular ile birlikte kullanılan bir terimdir. Sütun-duvar, paye-duvar arasına verilen isimdir. Üzerleri, tonoz veya kubbe ile kapatılır.
Eyvan: Üç yönden kapalı, bir tarafı açık olan üzeri tonoz veya kubbe ile örtülü mekanlara verilen isimdir.
Şadırvan: Cami veya medrese gibi mimari yapıların avlusuna yerleştirilen, silindirik, sekizgen veya farklı plan tiplerinde, abdest almak için inşa edilmiş mimari yapılardır.
Cümle Kapısı: Caminin harim bölümüne girişi sağlayan ana kapıya verilen isimdir. Bu zoo abidevi örneklerine ise taç kapı adı denilmektedir.
Son Cemaat Yeri: Cami hariminin kuzeyide yer alan, avlu ile harimi birbirinden ayıran ve revak olarak düzenlenen bölümdür.
Mihrap: Camilerde Kâbe yönünü gösteren niş olarak tanımlanabilir.
Minber: Mihrabın hemen batısına konumlandırılan ve bölümleri bulunan, imamın cuma ve bayram namazlarında üzerine çıkarak hutbe okuduğu mimari elemandır.
Vaaz Kürsüsü: Genellikle mihrabın doğusuna yerleştirilen, ibadet vakitleri dışında hatibin konuşma yaptığı kürsüye verilen isimdir.
Müezzin Mahfili: Cami içerisinde müezzinler için ayrılmış alandır. Kadınlar Mahfili: Cami içerisinde kadınların namaz kılmaları için ayrılmış bölüm.
Hünkar Mahfili:
Maksure: Halife veya sultanların, namaz esnasında olası tehlikelere karşı tedbir amaçlı parmaklıklar ile bölünmüş, yüksekçe bölümlere hünkar mahfili ya da maksure denilmektedir.
Hünkar Kasrı: ibadet vakitlerinden önce camiye gelen sultanlar için cami içerisinde hazırlanmış odalar.
İmam ve Müezzin Odası: Cami görevlileri için tahsis edilmiş odalar
Muvakkithane: Ezan vakitlerinin belirlendiği yer.
Musalla Taşı: Cami avlularında, üzerine cenaze konulan taşa verilen isim.
Mükebbire: Teknolojinin kullanılmadığı dönemlerde, imamın sesini tekrar ederek arkadaki cemaate sesi ileten kişininin durduğu yer.
Selatin Camii: Osmanlı Sultanları tarafından yaptırılan camilere verilen isim.
Hazire: Camilerin genellikle, güney, doğu ve batısında bulunan küçük mezarlıklara verilen isim.
Mihrap Önü kubbesi: Genellikle çok ayaklı cami plan tiplerinde, yapının mihrap önüne yerleştirilmiş kubbe.
Minare: İslam’ın sembolü olan minareler, ibadete çağrı için inşa edilmiş mimari yapılardır. Kaide, pabuç, gövde, şerefe, petek, külah ve alem gibi bölümleri bulunur.
Sahın: harim içerisinde sütun-paye, sütun-sütun, paye-paye ile ayrılmış ibadet alanına verilen isimdir.