İstanbul Fatih semtinde yer alan Eski İmaret Cami (Pantepoptes Manastırı Kilisesi) Bizans döneminde “her şeyi gören isa’ya ithaf edilmiş” kilisesidir.
Bu manastır ve kilisesi. İmparator 1. Aleksios Komnenos ‘un (1081-1118) annesi Anna Komnena tarafından yaptırılmıştı.1204-1261 Latin işgali sırasında Venedik Benedikten Manastırı S. Giorge Maggiore’ye bağlı olarak varlığını sürdürür. Kare-içinde-haç planlı olan kilise, arazinin doğuya doğru eğimli olması nedeniyle, daha sonradan sarnıç olarak kulanılan ve üstündeki kilisenin planını tekrarlayan bir altyapı üzerinde kurulmuştur.Naosun ortasını örten kubbe yüksek ve pencereler açılmış bir kasnağa oturmakta, kemerlerle bağlı dört sütun (Osmanlı Dönemi’nde altıgen payelerle değiştirilmiş) tarafından taşınmaktadır. Kubbenin dört yanında haçın kollarını oluşturan beşik tonozlar ve köşe mekanları örten çapraz tonozlar ile örtü sistemi tamamlanmıştır. Bemanın iki yanındaki pastophoria mekanları yonca planlıdır. Batı tarafında çapraz tonozla örtülü iki narteks yer alır. İç narteksin üzerinde orijinal çıkışı bugün belli olmayan bir galeri bulunmaktadır. Galerinin kuzey ve güney taraflarında ise, buralardaki köşe mekanlarının üzerinde naosa bakan birer küçük oda bulunmaktadır.
Yapı, döneme özgü gizli tuğla tekniği, dış cephelerini hareketlendiren körkemer ve nişleri, sınırlı tuğla süslemeleriyle Son Bizans Dönemi mimarlığında geliştirilecek olan süslü cephe düzenlemelerinin başlangıcı konumundadır.
Yapının iç kısmından günümüze ulaşabilmiş herhangi bir bezeme bulunmamaktadır.
mustafa birer
Mart 11, 2017 at 5:45pmSitenizdeki “Eski İmaret Camii planı” fotoğrafını nerden aldınız? Bu benim yüksek lisans tezimdi, çizimi de ben yaptım. En azından referans göstermeniz gerekir. Bilginize.
Yunus Akalın
Mart 12, 2017 at 3:37pmhaklısınız kaynak vermeyi unutmuşuz.kusura bakmayın hemen düzeltiyorum.uyarı için teşekkürler