Kasrul Harane (qasr al kharana)

İki katlı budikdörtgen saray, stratejik olarak komşu vadilerinin yaklaşık 15 metre yukarısında yer almaktadır. Bu ihtişamlı yapının  Güney cephesi sarayın ana ve tek kapısını barındırmaktadır. Giriş, merkezi bir konumdadır ve iki çeyrek yuvarlak payanda ile çevrilidir. Üç çeyrek yuvarlak payandalar binanın her bir köşesini güçlendirirken, yarım daire biçimli olanlar merkezde kalan cepheleri desteklemektedir. 

Dışının sade varlığı, iç örgütlenmesinin sadakati ile tamamlanmaktadır. Ahır ve depolama alanı olarak işlev gören iki tonozlu oda, her iki taraftaki Qasr’ın giriş holünü çerçeveler. Koridor, zemin katındaki üç oda dairesi ve üst kattaki beş oda ile sınırlanan merkezi bir avluda sona ermektedir. İkinci kattaki odalar, sıva kalıpları, yontulmuş sıva yuvarlakları ve hem kapalı hem de açık çarşılara sahip binadaki neredeyse en belirgin dekoratif detayı içerir.

Hamamın olmaması ve sınırlı su kaynağı (avluda sığ bir sarnıç vardır), Qasr Kharana geçici kullanımını sürdürmüştür. Burs, Kasaba Kharana’nın Suriye’deki diğer Emevi saraylarına benzer çeşitli savunma, tarımsal ve / veya ticari ajandalara hizmet edebileceğini öne sürmesine rağmen, yeni araştırmalar, kabile siyasal liderliğinin hüküm sürdüğü iddia edilen Sufyanid egemenliğinin bir ürünü olabileceğini öne sürüyor. Böyle bir hipotez, Qasr Kharana’nın Emevi döneminin başlarından (MS 710’dan önceki bir tarihi teyit ettiği yazılı yazıt delilleri) dayandığını ve kabil toplulukları ile Şamlı hükümet temsilcileri arasında siyasi toplantılar için özel ve korunaklı bir zemin sağlamak için kesinlikle işlev gördüğünü öne sürüyor. 

Qasr Kharana’yı bölgedeki diğer Emevi saraylarıyla ilişkilendirirken, daha sonraki pek çok örneğin yaklaşık birde biri kadar olduğu bir model olarak davranır. Bu, yeni ve gelişmekte olan İslami tipolojiler için resmi bir standardı temsil edebileceğini göstermektedir, çünkü daha sonra Emevi laik binaları Qasr Kharana’da bulunan mimari ve dekoratif formların ayrıntılarını göstermektedir.

Kaynaklar:

Creswell, KAC Erken Müslüman Mimarisinin Kısa Hesabı , 96-105. Rev. ed. Allan, James W. Aldershot: Scolar Press, 1989.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required