Adıyaman’da gezilecek yerlerin başında gelen Nemrut, Adıyaman’ın en gelişmiş ilçesi olan Kahta sınırları içerisinde yer almaktadır. Gün doğumu ve gün batımının eşsiz manzararını izleyebileceğiniz Nemrut Dağı 1243 m. yüksekliğe sahiptir. Araçla dağın eteklerine kadar tırmanışı tamamladıktan sonra yürüme faslı başlıyor. Doğu ve batı terası olarak iki çıkış veya iniş sizi bekliyor. Batı terası, doğu terasına göre daha uzun olduğu halde manzarası sizin yorgunluğunuzu alıyor. Bu sebeple çıkarken batı terası, inerken doğu terası tercih edebilirsiniz. Oldukça rüzgarlı olan bölge, yüksekliğin etkisiyle havanın derecesi epeyce düşüyor. Bu sebeple yanınızda her zaman kalın kıyafetleri almanız oldukça önemli. Kıyafet dışında mutlaka kalacağınız süreyide göz önüne alarak su ve yiyecek bulundurunuz. Kahta’da konaklayacaksanız, yemek için en güzel ve en uygun yer merkez 8-10 km mesafedeki Neşet’in yerine gidebilirsiniz.
Peki Nemrut’un tarihçesi ve önemi nedir ?
1881 tarihinde Diyarbakır’da yürütülen bir yol yapım çalışmaları esanasında alanda bölde araştırmalarında görevli mühendis olan Charles Sester bazı kalıntılara rastlamış ve bunların Asurlar’dan kalma olduğu düşünmüştür. Bulunan kalıntıların zamanla tüm dünyaya duyulmasının ardından Almanya’dan gelen Otto Puchstein ve mühendis Charles Sester ile altı kişilik ekip ile alanda arkeolojik kazı çalışlamarına başlanarak çok sayıdaki eser gün yüzüne çıkartıldı.
Kazılar esnasında ortaya çıkartılan bir grekçe kitabeden, Nemrut’un ve Antiochos yasalarının yer aldığı bilgilere ulaşıldı. Bölgedeki kalıntıların Kommagene Krallığı’na ait olduğunu ve Kommagene Kralı 1. Antiochos’un tarafından yapıldığı keşfedildi. Bu yazıt daha sonradan bulunacağı ön görülmüşçesine yapılan heykellerin hangi tanrılara ait oldukları bilgisi de dahil, birçok detay yer alıyordu.
Kral I. Antiochos tüm kültürleri birleştirmeyi amaçı taşımaktaydı. Kral tarafından dağın tam tepesine inşa edilmiş olan tümülüs, küçük kırma taşların yığılmasıyla oluşturulmuştur.
M.Ö 1. yüzyılda inşa edildiği bilinen ve yapıldığında 55 metre yüksekliğe sahip tümülüs, mevcut haliyle 50 m. yüksekliğinde ve 150 m. çapına sahiptir.
Tümüsün doğu terası, güneşin doğuşunu, batı terası ise güneşin batışını selamlamaktadır. Doğu’da I. Antiochos , Zeus, Apollon ve Herakles heykelleri yer alırken, Batı’da doğu terasında olduğu gibi gücü ve hakimiyeti temsil eden heykellere yer verilmiş. Simetrik bir düzen olduğu aşikar olan teraslardan batı terasında da tahtlarında oturan dev tanrı heykelleri, Kommagene Kralı I. Antiochos’un heykeli ve tanrılarla tokalaşma kabartmaları bulunuyor.