İstanbul Fatih’te bulunan ve 7 yıldır restore edilen Nuruosmaniye Camii ile külliyesinin temelinden ‘sanat galerisi’ çıktı.
2 bin 42 metrekarelik alanda 12’si oda, toplam 19 bölge ve kuyuya ulaşıldı. Temelde kullanılan 270 meşe kazığının hiç çürümediği görüldü.
Habertürk’ten Nihat Uludağ’ın haberine göre İstanbul’un Fatih ilçesinde, Çemberlitaş semtinde bulunan, gizemli mimarisi, mühendislik başarısı ve zarafetiyle yıllara meydan okuyan 262 yıllık Nuruosmaniye Camii ve külliyesinin, 2010 yılında başlayan restorasyonu tamamlandı.
İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, muhteşem bir sanat galerisini andıran yapının temelindeki tonozlu yapıyı ve gelinen aşamayı anlattı.
Sarı, “Osmanlı’nın Nuru olarak da anılan cami, Barok üslubun Osmanlı İmparatorluğu’ndaki dini mimari dalında ilk anıtsal örneğidir. Kazık-temel sisteminin belki de en abidevi etkileyici çözümcü şekilde uygulandığı yapıdır. Yaptığımız bu restorasyonla camimizin yüzyıllar boyu ayakta kalmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Temel kazığı olarak kullanılan meşe ağaçlarınınsa çürümeden 260 yıldır ayakta kalması, mühendisleri de şaşırttı. Restorasyonun tamamlanmasının ardından, birbirine geçişleri olan tonozlu göz kamaştırıcı bir sanat galerisini andıran yapı tamamen ortaya çıktı.
Kaynak:Habertürk