ODUNLUKTAN ÇIKAN HAZİNE:GERMENİCİA ANTİK KENTİ

 

Roma dönemine ait Germenicia kenti, bir evin tabanında yapılan kaçak kazı sonucu tesadüfen ortaya çıkartıldı. Elde edilen ilk bulgularda bu alanın M.S 4-5 yüzyıllarına ait olduğunu öğrenilmekle birlikte  antik kentin gömülme sebebi hakkında yaygın uzman görüşü şiddetli deprem sonucu Ahir Dağında biriken yağmur ve kar sularının aniden boşalarak antik kentin toprak altında kaldığıdır.

M.S. 2. yüzyılda Maraş’ı ele geçiren komutan o dönemin Roma İmparator’u Gaius Caesar Germenicus (Caligula) onuruna şehrin adını “Germanicia” olarak değiştirmiş ve Antik Roma’da kendi adına para basma hakkını Anadolu’daki Germenicia Antik Kentine de vermiştir. Bu şehrin önemine vurgu yapan bir detaydır.Bölgede her biri 15-20 odalı 100’ün üzerinde tarihi yamaç villarının bulunduğu tahmin edilmekte. Mozaikler incelendiginde bunların; Zeugma ve Efes Yamaçevler’deki mozaiklerle eş zamanlı ve çok kaliteli olduğu belirlenmiş Efes ve Zeugma mozaikleri daha iri olmasına karşın Germenicia mozaiklerinin daha ince ve küçük oldugu saptanmıştır. Uzman görüş işciligi daha zor olan Germenicia mozaiklerini sanatsal olarak Efes ve Zeugma mozaiklerinden daha değerli bulmaktadır. Romalılar’ın en önemli özelliği; sanat, eğlence, estetik ve mimarîye düşkün olmalarıdır. Önemli Roma kentlerinin hepsinde mükemmel ev ve saray işçiliği, hamamlar, heykel sanatı, sütunlar, tapınak ve agora mutlaka vardır. Zeugma ve Efes antik kentleri ile aynı döneme ait olduğu öngörülen germenicia’yı bu iki yerden farklı kılan özellik ise mitolojiyi değil, o dönemin sosyal hayatını anlatıyor olması.

Bulunan eserlerde o dönemde yaşayan Romalıların giyim ve kuşamı, hangi hayvanların yaşadığı ve hangi meyvelerin tüketildiği mozaiklere resmediliyor.Mozaiklerin yanı sıra bölgede Germenicia Antik Kenti’nin agorası ve tapınağının da olabileceğini tahmin ediliyor. Bilim dünyası ve kamuoyunun hizmetine sunulan bu mozaikler, bilimsel araştırmacılar tarafından yapılacak çalışmaların değerlendirilmesiyle Anadolu’nun yanında dünya geneli mozaiklerdeki tarihleme sorununu da sonlandıracagı belirtiliyor.

Kahramanmaraş’ta iki mahalle, Roma İmparatorluğundan kalma eserlerin üzerinde oturuyor. Geçmişte gecekondu olan ancak sonradan imar affıyla tapu verilen bölgedeki evlerden birinin alt kat odasında eşsiz Germenicia mozaiği yer alırken, evin üst katında insanlar yaşamaya devam ediyor.

2008’de kamulaştırma, 2009’da da kazı çalışmalarına başlandı ve 2011’de de Şeyhadil, Bağlarbaşı, Namık Kemal ve Dulkadiroğlu Mahalleleri’ni kapsayan 140 hektarlık alan 3’üncü derece arkeolojik sit alanı ilan edildi.3 ayrı alanda bugüne kadar 16 parselin kazısını gerçekleştirilmeye devam ediliyor. 3 bin metre kadar yerin kazısı yapıldı ve 3 ayrı alanda 400 metrekarenin üzerinde mozaik tabakası ortaya çıktı. Bakanlığın  onayıyla ziyarete açılan alanda 140 metrekare mozaik bulunuyor.

Germenicia (Roma İmparatoru Kaligula’nın babasının ismi) antik kentinin, bulguların elde edildiği iki mahallenin dışında Ahir Dağı eteklerindeki Namık Kemal Mahallesinde daha yoğun bulunduğu tahmin ediliyor bu bölgede de yine Roma döneminde zenginlerin kullandığı yamaç villalarının yer aldığı belirtiliyor. Bölgede her biri 15-20 odalı 100’ün üzerinde tarihi yamaç villanın bulunduğu öngörülüyor.

Roma Tarihi çalışan birçok Avrupalı Sanat Tarihcisi ve Arkeologunda bu eseleri incelemek adına başvuru yaptıkları bilgisini es geçmemek gerekir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required