Viyana Sanat Tarihi Müzesi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da yer alan Sanat Tarihi müzesi dünyanın en önemli müzerlerinden birisi olarak bilinmektedir.  Hem dış mimarisi ile hem de içerisinde sergilenen eserlerle oldukça önemli bir yere sahip olan müze, bugün Avusturya’nın incisi gibi parlamaktadır.

Avusturya Macaristan İmparatoru I. Franz Joseph tarafından 1891 yılında açılan ve Habsburg hanedanlığının yüzyıllar boyunca toplandığı eşsiz kolleksiyonları barındıran müze içerisinde Avrupa, Mısır, Yunan, Roma ve Yakındoğu seksiyonları içerisinde sikkeler, tablolar, heykeller, silahlar, zırhlar, ikonalar, vazolar, imparator büstleri ve  mumya gibi pek çok eseri bünyesinde barındırmaktadır.

Müzenin dış mimarisinde neo-barok ve neo-klasik özellikler sergileyen müzenin ön cephesinin üç bölümlü olarak tasarlandığını görmekteyiz. Birinci bölümde yuvarlak kemerli üçlü bir açıklığa sahip olan müzenin ikinci bölümünde sütunlar ile ayrılan üçlü pencere açıklığını bulunmaktadır.  Üçüncü bölümde ise kuleler yükselmekte olup kulelerin hemen altında heykeller ile süslenmiştir.

Müze içerisi ise sergilenen sanatlar eserlerle birlikte muazzam bir ahenk oluşturmak ziyaretçileri büyülemektedir. Bir günde gezileyemeyek kadar büyük olan müzenin içerisindeki seksiyonları dışında kütüphane, cafe salonları, dinlenme alanları ve shopping bölümü bulunmaktadır.

Mimari tasarımın tam ortasına yerleştirilen ve geçiş mekanı olarak karşımıza çıkan kubbeli alanın iç kısmı ise sanatın kendini gösterdiği alan olarak gösterebiliriz. Kubbenin kapattığı alan içerisinde melek figürleri ampir özellik taşıyan plasterler, dekoratif bitkisel motifleri ve mermer işçiliği ile insanları büyülemektedir.

Resim galerisinde Rafael’den Caravaggio’ya, Rembrandt’tan Diego Velázquez’ye, Tiziano Vecellio’dan Pieter Bruegel’e dek hayranlığınızı katlayacak tüm eserleri bir arada görme fırsatını yakalayabilirsiniz.

İşte sizin için çektiğimiz bir kaç foto:

 

Theseus’un Centaur’u Avlaması

 

Cellini tuzluğu

 

,

,

 

 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required