Türkiye’nin Picasso’su Cemal Tollu

Cemal Tollu 19 Nisan 1899’da İstanbul’da doğmuştur.

1930 kuşağının önde gelen temsilcilerindendir.Resimlerinde yerel konuları kübist bir anlayışla işleyen Tollu, D Grubu sanatçılarındandır.

1929’a kadar Elazığ ve Erzincan‘da öğretmenlik yaptıktan sonra sanatını geliştirmek için ailesinin desteğiyle Münih ve Paris‘e gitti. 1931-1932 arasında bir yılını geçirdiği Avrupa’da Andre Lhote, Hans Hoffmann, Fernand Leger ve Marcel Gromaire gibi ünlü sanatçıların yanında çalıştı. Paris’te iken Müstakil Ressamlar ve Heykeltıraşlar Birliğinin dördüncü sergisine, bir kadın portresiyle katıldı.1933’te D Grubu kurucuları arasında bulundu. Grup, ilk sergisini Tollu’nun akrabası olan Beyoğlu Kaymakamı’nın ayarladğı mekanda, Narmanlı Han’daki Mimoza Şapka Mağazası’nda açtı.

Ressamlığının yanı sıra heykel sanatçısıydı ancak bu alanda birkaç büst dışında eser vermedi.Tollu, heykel etkisi bırakan “Ana ve Çocuk”, “Hatay’da Portakal Bahçesi”, “Ankara Keçileri ve Hasat” gibi tablolarında Anadolu’ya özgü konuları kübist-yapımcı bir tarzda işlemişti.

Eserleri İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde, Milli Kütüphane Koleksiyonu’nda ve daha birçok resmi ve özel koleksiyonda yer alır.

Cemal Tollu, 26 Temmuz 1968 tarihinde İstanbul’da hayatını yitirdi.

cemaltolluanatoprak

Toprak Ana

kedili-ciplak

Kedili Çıplak

Beauftragen sie ghostwriter bachelorarbeit from best-ghostwriter.com autor smartworker ber content

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required