Bizans İmparatorluğunun Dönemleri

1.Intikal ve geçiş ( 395 – 527) : ilk Çağ’dan Orta Çağ’a Latince’den Grekceye Paganizim den Hristiyanliga geçiş olarak adlandirabiliriz.

2.Erken Bizans (527-726) Bu donem Justinianous donemi ile baslar Bizans’in en guclu ve sinirlarinin en genis yerlere yayildigi donemdir. En onemli imparatoru Justinianous ve Teodosioustur.

Basalika ve kubbeli bazalika plan tipinin en yaygin oldugu donemdir.

Galla paladcia ahp (açık/serbest haç plan)

Efes ionnes kilisese ahp

On iki havariler Kilisesi ahp

Galla paladcia ahp

Efes ionnes kilisese

3.Ikonoklazma (726-842 ) bu dönemde dini ogretmek amaci ile ortaya cikan tasvirlerin yasaklandigi donemdir. Kilise ile halk arasinda buyuk bir mücadeleye sahne olmustur ve kilisenin zaferi ile sonuclanmistir.

4.Orta bizans (842-1204) kilisenin baskisinin etkili oldugu bir donem olup bu baski mimaride de kendini gostermistir. Kapali yunan haci plan semasi en çok tercih edilen form olmuştur.

Kariye khp (kapalı hac plan)

Nikolos khp

Aya irini khp

Bodrum khp

Zeyrek khp

Vefa khp

4.Latin istilasi (1204-1261) bu dönemde Makedonyalillar ve Komnenos sulalasinin hakim oldugu bir donem olup 4 hacli seferi icin latinleri cagirmislardir. Latinler geldiginde istedigi vaatleri bulamayinca ortadokslarida ortadan kaldirmak icin 60 yillik bir imparatorluk kurmuslar sehri yagmalamislardir.

5.Son bizans (1261-1453) bu donemde VIII Michael Paleogosun istanbulu bir oldu bittiye getirerek sehri yeniden almasidir. Bu donemde bizans eski gucune sahip degildir yapilari onarmak yada daha kucuk olcekli yapilar ortaya koymuslardir 1453 te ise Osmanli Devleti tarafindan Bizans’a son verilmistir.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required