BRİTİSH MÜZESİ : ÇALINTI İMPARATORLUK

Günümüzde yaklaşık olarak 7 milyon nesneyi himayesinde bulunduran British Müzesinin halka açılış tarih 15 Ocak 1759 olarak kayıtlarda yer almakta. Dünya çapında üne sahip müzenin oluşturulmasında en etkili olay İngiliz halkından soylular tabakasında olan aristokrat natüralist, koleksiyoncu ve doktor gibi ünvanlara sahip Sir Hans Slome’un(1660- 1753) ölümü olmuştur. Onun ölümü ile yeni bir süreç başlamıştır. Yaşadığı süre içerisinde kendisinin sahip olduğu yaklaşık olarak 69,352 parçalık bir sanat koleksiyonu devlete miras olarak bırakmıştır.. Bu sayının fazla olması devlet adamlarını bir müze oluşturmaları için teşvik etmiştir.

Edward ve Robert Harley adındaki Oxford kontlarına ait el yazması kütüphanesi ile Sir Robert Bruce Cotton’ın (1571- 1631) bağışladığı el yazmaları, sikkeler ve antikalarda bu koleksiyona katılarak genişletilmiştir. Zamanın kralı olan II. George’nin kütüphanesini 1757 yılında hediye etmesinin ardından iki sene sonra Bloomsbury’deki Montagu House’da tasarımını Sir Robert Smirke’nin yaptığı müze halka sunulmuştur..

Müzenin yer aldığı bina Montagu House 1675’de soylu sınıfından Robert Hooke tarafından yaptırılmış, müzenin sahip olduğu eserlerin çoğu hediye, miras ve satın alma yoluyla elde edilmesinin yanında kaçırılma (hırsızlık) yolu ile de oldukça çok sayıda esere sahip olunmuştur.
Yıllar geçtikçe eser sayısını çoğaltan müze 1772 yılına gelindiğinde İtalya tarafından gönderilen Antik Yunan vazo parçalarının gelişiyle binaya sığılamadığı fark edilmiş ve yeni arayışlar içerisine girilmiştir. İngiliz hükümetinden Sir Robert Smirke ana binaya eklemeler yapmıştır. Dönemimize en yakın tarihte yapılan değişiklik olarak 1993’de planlanan Kraliçe ‘Elizabeth II Great Court’’ adı verilen Norman Foster ve ortakları tarafından yapılan 8000 metre karelik cam çatıya sahip kısmın 2000 yılında açılmasıdır. Üstlendiği görev; çok sayıdaki sergi galerilerini yeni düzenlemeler ile birbirlerine bağlayarak iç düzeni sağlamak. Burası aynı zamanda British Müzesi merkezinde yer alan okuma odalarını örtmektedir. Mimari açıdan Louvre Müzesi’nde yer alan piramide benzemektedir.

 

ESERLER

NEREİTLER ANITI

 

NEREİTLER ANITI MÖ:307 4X6 İYON DÜZENİNDE HELENİSTİK DÖNEM ARBİNASIN HAYATINI VE SAVAŞLARINI ANLATAN BİR MEZAR ANITIDIR.

NEREİDLER ANITINDAN DETAY .

NEREİDLER 50 KIZ KARDEŞTİR NEREVS VE DORİSİN KIZLARIDIRLAR

HARPİ MEZAR ANITI

HARPİLER ANITI MÖ. 5.YY YARI İNSAN YARI KUŞ HARPİLERİ ANLATIR.

HALİKARNAS MOZALESİ

 

MOUSOLUS MEZAR ANITIDIR. M.Ö 350 KARISI ARTEMİSYA TARAFINDAN YAPTIRILMIŞTIR. 24 BASAMAK PODYUM ÜZERİNE 45 M UZUNLUGUNDADIR VE 36 İYON DÜZENDE SÜTUNDAN OLUŞUR. EN TEPESİNDE GUADRİKA ADI VERİLEN HEYKEL BULUNUR VE PİETOSUN ESERİDR.

Solda Artemisya ve sagda Mousolos HALİKARNAS MOZALESİ’nden

HALİKARNAS MOZALESİ’nden guadrika detay.

PARTENON TAPINAGI

M.Ö 488 TARİHLİDİR. DOR DÜZENDEDİR

KUZEY FRİZ 442-438

DOGU ALINLIK ATHENANIN DOGUŞU İŞLENMİŞ

DOGU ALINLIK DETAY

GÜNEY METOP LAPİTLER VE KENTAVROSLAR SAVAŞI.

ATHENA

FİLDİŞİ VE ALTINDAN BOYU 12 M. HEYKELTRAŞ PHİDAS

BALAVAT KAPISI

ASUR BANİPAL DÖNEMİNDEN M.Ö 858

DİYONYZOS

MS 2.YY ELİNDE MEYVE TUTUYOR.

APOLLON

M.S 2.YY

ASURBANİPAL

ASLAN AVINDAN

AGUSTUS

(24-17 )ROMA İMPARATORU KARISININ ADI LİVYADIR. KENDİNDEN ÖNCEKİ 300 ESERİ KOPYA ETTİRMİŞTİR.

MYRONUN DİSKOBOLU

450-460

EFES ARTEMİS TAPINAGI SÜTUN ALTLIGI

HERMESLE İLGİLİ SAHNELERİ BARINDIRIR.

NİMRUT SARAYININ GİRİŞİ

EREKTİON KARYATİTİ

M.S 440’LAR

YAY GEREN EROS

HELENİSTİK DÖNEME TARİHLENİR AMA BU ROMA DÖNEMİ KOPYASIDIR.

SİDEMARA LAHDİNDEN EROS BAŞI

M.S 3.YY’A TARİHLENİR.

2.RAMSES

M.Ö 1270

KİROS SİLİNDİRİ

BABİL ÇİVİ YAZISI İLE YAZILMIŞ FIÇI ŞEKLİNDEDİR. KİROSUN BABİLİ FETHİ ÜZERİNE SAVAŞLARIN KAYDI VE BAGIŞLAYICI METİNLERİN YANISIRA KENDİ SOYU HAKKINDA BİLGİLERİDE KAZIMIŞTIR. (576-529)

KİNİDOSLU AFRODİT

M.Ö 4.YY PROKSİTELESİN ESERİ

KİNİDOSLU DEMETER

M.Ö 350

KİNİDOS AFRODİT TAPINAGI

KİNİDOS ASLANI

M.Ö 3-2 .YY

MİTHRAS KÜLTÜ

M.S 2.YY

HEKATOMNOSUN MEZARI

M.Ö 350

PAVAYA MEZAR ANITI

M.Ö 4.YY

LAKAON GRUBU

M.Ö 3-2. YY

ROSETTA TAŞI

 

 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required