Kümbet-i Kabud

İran’ın Meraga’da 1196 yılında inşa edilen eser üzerinde yer alan bezemeler sebebiyle “mavi kümbet” olarakta isimlendirilmektedir. Ayrıca, Farsça’da kabud kelimesi mavi anlamına gelmektedir.

İçten ve dıştan sekizgen planda olan yapının iç düzenlemesi oldukça farklıdır. Sekizgenin herbir köşesine açılan niş açıklığı bizlere Anadolu’daki Konya İzzettin Keykavus, Kılıçarslan ve Mama Hatun türbelerini anımsatmaktadır.

 

Yapının cenazelik gölümü haç formunda ele alınmıştır.

Türbenin dış mimarisinde sekizgenin her bir köşesinde bezemeli sütuncelere yer verilmiştir. Tuğla malzemeli geometrik düzenlemelerin dikkat çektiği yüzeylerin üstte mukarnas dolgulu sivri kemerler ile sonlanması dikkat çeken hususlar arasındadır.  ilk inşasında içten kubbe dıştan pramidal bir külah ile örtülü olan kümbetin sadece iç kubbesi günümüze ulaşabilmiştir. Külah başlangıcında  mukarnas diziler Anadolu’ya etki eden mimari öğeler arasında yer almaktadır.

Nişler üzerinde daha çok süsleme benzeri kufi yazı kuşağı yer alır. yapıda sırlı malzeme kullanımından dolayı bu ad verilmiştir. Bazı kaynaklarda külahın dada sırlı malzeme kullanıldığı geçmektedir.

 

 

 

 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required